Sukker skader tænderne
- Når du indtager sukker, øges risikoen for huller i tænderne. Bakterierne på dine tænder lever nemlig af sukker, som de omdanner til syre, der kan lave hul i tænderne.
- Naturligt sukker, som findes i fx mælk og frugt, kan også omdannes til syre, der kan give huller i tænderne.
- Jo længere tid sukkeret er i munden, jo større er risikoen for huller i tænderne. Tørret frugt, müslibar og andet, der kan klistre fast i tænderne, er blandt de store syndere.
- Jo oftere du spiser sukker, jo bedre bliver bakterierne til at lave huller i tænderne. Og der kommer flere af de bakterier, der laver huller, hvis du tit har sukker i munden.
- De sukkerholdige ting, der spises mellem hovedmåltiderne, giver størst risiko for huller i tænderne.
Højst 10 procent af det daglige energiindtag bør komme fra tilsat sukker
- 3-6 årige bør højst indtage 30 g tilsat sukker pr. dag = 15 sukkerknalder
- 7-10 årige bør højst indtage 45 g tilsat sukker pr. dag = 22,5 sukkerknalder
- 11-14 årige bør højst indtage 55 g tilsat sukker pr. dag = 27,5 sukkerknalder
- 15-19 årige bør højst indtage 65 g tilsat sukker pr. dag = 32,5 sukkerknalder
- Kvinder bør højst indtage 55 g tilsat sukker pr. dag = 27,5 sukkerknalder
- Mænd bør højst indtage 70 g tilsat sukker pr. dag = 35 sukkerknalder
Fakta om danskernes indtag af sukker
- 6 ud af 10 børn og unge og 4 ud af 10 voksne får for meget sukker.
- Børns mellemmåltider er dobbelt så søde, som det anbefalede.
- Børn og unge i Danmark indtager op til fem gange så mange søde sager og søde drikke, som der er plads til i en sund kost.
- Danmark er det land i verden, hvor befolkningen køber mest slik. Hver dansker køber årligt 6,6 kilo. Når man lægger chokolade oveni, kommer hver dansker i gennemsnit op på 12,3 kilo slik og chokolade om året.
- I perioden fra 2012 til 2018 er salget af sodavand steget med 24 procent til 87 liter årligt for hver eneste dansker.
- Børn og unges indtag af slik og søde sager i weekenden er steget med op til 25 procent i perioden 2005-2013.
Kilder: Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.