Osteoradionekrose

Læs om osteoradionekrose, hvorfor det opstår og om behandlingen.

Baggrund
Ved bestråling af kræft i munden, kæberne eller i halsen påvirkes også de raske celler i mundslimhinden, spytkirtlerne og de små blodkar i kæbebenet. Særligt blodkarrene i underkæben er udsatte under strålebehandlingen.

Der kan være mange ubehagelige bivirkninger ved strålebehandlingen. De fleste patienter oplever svien og smerter i mundslimhinden under strålebehandling. Nogle patienter danner også sår i munden. ’Tør mund’ på grund af manglende spyt er en meget almindelig bivirkning ved strålebehandlingen.

Ved bestrålingen af knoglevævet sker der forandringer i de små blodkar, som kan stoppe til, hvorved blodforsyningen til kæben nedsættes eller ophører. Det betyder, at knoglen mere eller mindre ’dør’. Den nedsatte eller ophørte blodcirkulation i kæben medfører en nedsat mængde ilt i knoglevævet. Denne proces nedsætter eller standser cellefornyelsen og gør kæben modtagelig for betændelse, der kan betyde at kæbebenet dør.

Der er risiko for betændelse, hvis der er tryksår i munden efter en protese eller hvis der er sår i munden efter tandudtrækning. Patienter med tænder har større risiko for at udvikle osteoradionekrose (ORN) i forhold til patienter, der har proteser. Vi ved ikke præcist, hvor mange patienter, der udvikler ORN efter strålebehandling. Men vi ved med sikkerhed, at ORN sjældent heler uden behandling og ofte fører til tab af større eller mindre dele af kæberne.

Hvordan virker behandlingen?
Der er to formål med at behandle patienter med ORN. For det første kan vi begrænse følgerne af syg- dommen ved at stimulere blodcirkulationen i kæben. For det andet kan vi genopbygge kæben, hvis den er meget medtaget.

Patientgrupper
Vi inddeler normalt patienter med ORN i tre grupper:

•    Patienter der heler af sig selv efter trykkammerbehandling
•    Patienter der har behov for en mindre operation
•    Patienter der har behov for en større operation med genopbygning af kæben

Trykkammerbehandling
Trykkammerbehandling med ilt bevirker, at blodcirkulationen i det ’truede’ område af kæben kommer i gang igen. Herved kan skaden i nogle tilfælde begrænses til et mindre tab af knoglevæv.

Knogletransplantation
Hvis der skal fjernes større dele af kæben, kan den ved behov genopbygges med knogletransplantat taget fra et egnet sted på kroppen.

Behandlingsforløb
Det præcise behandlingsforløb ved ORN er svært at forudsige. Hvis der er behov for det, medinddrager vi andre specialister - fx plastikkirurger og øre-næse-halskirurger - i et behandlingssamarbejde. Samarbejdet vil nogle gange være nødvendigt for at sikre patienten den optimale behandling.

Hvis du har spørgsmål til dit sygdomsforløb, er du meget velkommen til at spørge personalet i Tand- Mund- og Kæbekirurgisk Klinik. Vi vil også meget gerne hjælpe dig, hvis der er andet du er i tvivl om.

Praktisk info
Træffetid: Mandag-fredag kl. 10.00-12.00
Tlf. 35 45 20 02

Udenfor træffetid:
Mandag-torsdag kl. 08.30-15.00 Fredag kl. 08.30-14.30
Tlf: 35 45 24 00
Nummeret kan bruges ved akut henvendelse

www.tmk.rh.dk
Mail: tand-mund.rigshospitalet@regionh.dk Fax: 35 45 23 64
Sengeafsnittet 7 sal, opgang 3 Afsnit 3073/3074
Tlf: 35 45 30 74

Patientvejledningen er udarbejdet af Tand-Mund-Kæbekirurgisk Klinik, Rigshospitalet.