KONFERENCE FOR OFFENTLIGT ANSATTE TANDLÆGER
Velkommen til Konference for offentligt ansatte tandlæger, som afholdes den 16.-17. januar 2025 på Comwell Middelfart.
Du kan vælge at tilmelde dig konferencen inkl. middag og overnatning, eller du kan vælge kun at tilmelde dig dagsprogrammet for de to konferencedage med middag.
Vi glæder os til at byde dig velkommen til nogle lærerige og hyggelige dage i Middelfart.
Torsdag 16. januar 2025
Kl. 09.30-10.00
Registrering og morgenmad
Kl. 10.00-12.00
Tandskader i forbindelse med børne-/ungetandplejen
Børne- og ungetandplejen er en central del af tandplejetilbuddet i Danmark. På grund af behandlingens invasive natur, de ofte langvarige behandlingsforløb, den tætte kontakt mellem behandler og patient samt den store andel af unge, der modtager tandpleje, er der en åbenlys risiko for patientskader. Som patient har man ret til at søge erstatning, hvis man mener at have lidt skade i forbindelse med behandling i det danske sundhedssystem. På trods af vores samvittighedsfuldhed og høje faglige standarder kan vi som behandlere komme i situationer, hvor en patient ønsker at indgive en erstatnings- eller klagesag. Dette kan påvirke både patienten og behandleren betydeligt.
Men hvor og hvornår opstår disse situationer, hvor patienten indgiver en anmeldelse? Hvad defineres som en tandskade, og hvordan håndteres en tandskadeanmeldelse i det danske sundhedssystem? Hvad kan vi lære af tidligere anmeldelser, og hvad bør vi som behandlere vide om disse sager?
Formålet med dette oplæg er at give jer indsigt og forståelse, så det bliver lettere at navigere i situationer, hvor vi involveres i en tandskadesag, hvilket vil gavne både behandlere og patienter.
v/Peter Bangsgaard Stoustrup, lektor, specialtandlæge, ph.d. sektionsleder og leder af videreuddannelsen i ortodonti
Kl. 12.00-13.00
Frokost
Kl. 13.00-13:50
Et nyt våben i kampen mod Karius og Baktus?
Et dansk studie har som det første vist, at kombinationen med arginin og probiotika har en positiv effekt på udviklingen af caries som supplement til daglig tandbørstning med fluoridtandpasta.
Kombinationen af arginin og probiotika blev testet på 350 børn i alderen 5-9 år fra forskellige kommuner i Nordsjælland. Efter et år havde gruppen, der dagligt fik arginin og probiotika, signifikant mindre carieserfaring (dmf-s), end placebogruppen (p = 0.007).
Hør mere om studiet, hvordan kombinationen af arginin og probiotika virker, og om vi potentielt står med et nyt våben i kampen mod Karius og Baktus.
v/Camilla Juhl Pørksen, tandlæge
Kl. 14.00-15:30
Anvendelse af Sølvdiaminfluorid og skråbeslibninger som alternative behandlinger af caries i det primære tandsæt
En pædodontist har brug for alle tilgængelige behandlingsmetoder, når børn skal behandles. Her er sølvdiaminfluorid og skråbeslibninger nogle af vores værktøjer.
Hvad ved vi om behandling med skråbeslibninger og sølvdiaminfluorid, og hvad siger videnskaben.
v/Susanne Durhuus-Andersen, afdelingstandlæge/Senior Clinical Instructor
Kl. 15.30-16.00
Pause
Kl. 16.00-17.00
Ulykker, brande, drab, traumer, moselig m.m. – et anderledes arbejde for en tandlæge
Retsodontologer hører til de fagspecialer, som bl.a. i den populære ”true crime” genre kaldes ”dødens detektiver”. Dorthe Arenholt Bindslev har over 40 års erfaring inden for dette specielle område af odontologien. Hun har i en længere årrække været retsodontologisk fagekspert i ledergruppen for det nationale identifikationsberedskab, samt fra 2015 tilknyttet som professor i retsodontologi ved Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet.
I dette oplæg vil Dorthe Arenholt Bindslev fortælle om sit arbejde som retsodontolog, men også trække tråde til moderne retsodontologisk forskning og den videreuddannelse retsodontologer gennemgår.
Oplægget vil give eksempler på situationer, hvor tandlægefagligt bevismateriale har haft afgørende betydning i efterforskning. Eksempler fra moderne retsodontologisk forskning vil illustrere spændende perspektiver inden for f.eks. anvendelsen af 3D fotoskanninger til retsodontologiske identifikationer i katastrofesituationer samt inden for analyse af calculus, der kan rumme et stort bibliotek af informationer bl.a. spor af medikamina og misbrugsstoffer i både levende og døde individer og i arkæologiske fund.
v/Dorthe Arenholt Bindslev, adj. professor, specialtandlæge, ph.d.
Kl. 18.00
Middag
Fredag 17. januar 2025
Kl. 08.30-9.00
Ankomst og let snack med kaffe/te
KL. 09.00-11.00
Vi havde en fest på arbejdet, men så kom Preben...
Vi kender det alle, vi kan være i godt humør, være motiverede og fokuserede, men så pludselig er der noget eller nogen, som bare dræber energien i rummet, og du er blevet følelsesforurenet.
Vi har de seneste mange år talt meget om stress på de danske arbejdspladser, men i dette foredrag gør Rikke Østergaard op med den gængse opfattelse af stress. Når der er stress i en virksomhed, handler det langt oftere om dårlig stemning på arbejdspladsen end for højt arbejdspres. Stress kommer ofte i kølvandet af, at en medarbejder eller leder får lov til at forurene stemningen uden selv at være klar over det. Alligevel taler vi om arbejdsrelateret stress som noget der handler om for meget arbejde, fordi det kan være så pokkers svært at sætte en finger på, hvad der går galt, når det handler om følelsesforurening.
v/Rikke Østergaard, erhvervssociolog, mental sundhedsekspert, forfatter og inspirerende foredragsholder
Kl. 11.00-11.15
Kort pause
Kl. 11.15-12.00
Når patienten klager v/ Styrelsen for Patientklager
Mange sundhedspersoner vil opleve at få en klagesag på et tidspunkt i deres arbejdsliv, og særligt blandt tandlægerne er det en stor frygt. Oplægget vil give et indblik i klagesystemet og bidrage til en bedre forståelse af de forskellige sagsgange.
• Hvorfor findes der et klagesystem?
• Hvad sker der, når man indgår i en klagesag?
• Hvilke konsekvenser kan det have at være indklaget?
• Hvilke behandlinger klager patienterne typisk over?
• Hvordan skal det forstås, at en sag vurderes ud fra ”Almen anerkendt faglig standard”?
• Hvad er forskellen på Styrelsen for Patientklager, Styrelsen for Patientsikkerhed og Tandskadeerstatningen?
v/ Mia Portz Johannsen, specialkonsulent, tandlæge
Kl. 12.00-13.00
Frokost
Kl. 13.00-14.00
Medfødte misdannelser og risiko for kræft – hvilken rolle spiller tænderne?
Det har længe været kendt, at visse medfødte misdannelser er associeret med udvikling af kræftsygdom tidligt i livet. I et stort dansk registerstudie publiceret i JAMA Network Open i marts 2023, har vi fundet, at der også findes associationer mellem tandagenesi og tidlig kræftsygdom – men har det klinisk relevans? Hvad kan være baggrunden for en sådan sammenhæng? Og hvad siger man til patienterne?
v/ Saga Elise Eiset, læge, ph.d.-studerende
Kl. 14.00
Afslutning