Den alvorlige tandsygdom parodontitis rammer flere og flere danskere. Alene fra 2016 til 2019 har tandlæger opdaget knap 37.000 flere patienter med parodontitis. Og i 2019 blev der udført 21 procent flere undersøgelser og behandlinger for parodontitis sammenlignet med 2015. Det viser tal fra Danske Regioner.
Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist er bekymret over udviklingen.
”Parodontitis kan både give tandsmerter, gå ud over livskvaliteten og medføre, at tænderne falder ud, hvis man ikke får behandling – og så kædes sygdommen sammen med andre alvorlige sygdomme som diabetes. Det er derfor en utrolig bekymrende udvikling,” siger Susanne Kleist.
Netop sammenhængen mellem parodontitis og diabetes oplever tandlægerne ude på klinikkerne. De har flere patienter, der lider af begge sygdomme, og hver anden tandlæge oplever, at kombinationen gør, at patientens behandling for parodontitis bliver livslang. Samtidig oplever otte ud af 10 tandlæger, at tandsygdommen bliver værre eller væsentligt værre pga. patientens diabetes.
Det viser en ny undersøgelse blandt over 400 tandlæger, som Tandlægeforeningen har lavet.
Parodontitis og diabetes påvirker hinanden
Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på professor, dr.odont., Palle Holmstrup.
”Personer med diabetes er mere disponerede for at få parodontitis, især hvis sygdommen er dårligt reguleret, men personer med parodontitis har også større risiko for at udvikle type-2 diabetes, fortæller han og kalder det alvorligt:
”Det er ganske alvorligt, hvis man får begge sygdomme, og der er ingen tvivl om, at det er en stor belastning for den enkelte – både menneskeligt og økonomisk”, understreger Palle Holmstrup, der netop forsker i sammenhængen mellem parodontitis og diabetes.
Behandling for parodontitis kan redde liv
Hvis man bliver behandlet for sin parodontitis, kan det til gengæld påvirke diabetes i en positiv retning. Og det kan i sidste ende redde liv, forklarer Palle Holmstrup. Forskning viser nemlig, at behandling af parodontitis kan reducere langtidsblodsukkeret med op til 0,6 procent, og tidligere undersøgelser har vist, at en reduktion i langtidsblodsukkeret på bare 0,9 procent giver ti procent lavere dødelighed hos diabetespatienter.
Susanne Kleist understreger, at det er ekstra vigtigt, at man forebygger og behandler parodontitis hos personer med diabetes, da sygdommen sjældent giver symptomer, før den er alvorlig:
”Gå regelmæssigt til tandlæge, så tandlægen kan holde øje med din tandstatus og eventuelt igangsætte behandling og fortæl tandlægen om din diabetes,” siger Susanne Kleist.
For yderligere information:
Gitte Almer Nielsen, kommunikationschef, tlf. 61 33 86 46, gan@tdl.dk
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, tlf. 26 82 18 24, chh@tdl.dk