Unges snusforbrug skader tænder og mund

Ny lovgivning bandlyser alle slags nikotin på gymnasier og erhvervsskoler, fx snus, som kan give skader i mundhulen og misfarvninger på tænderne.
16. september 2021
Bemærk: Denne nyhed er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information.

Snus er blevet et hit blandt mange danske unge, men den 31. juli 2021 trådte en ny lov i kraft, som forbyder unge på landets ungdomsuddannelser at bruge snus, ryge tobak eller dampe på e-cigaretter i skoletiden.

Andelen af gymnasieelever, der dagligt bruger snus, er steget markant de senere år. I 2019 brugte 11,3 procent blandt gymnasiedrenge og 1,6 procent blandt gymnasiepiger snus til dagligt, mens det kun var 1,9 procent af drengene og 0,2 procent af pigerne i 2014. Det viser en undersøgelse fra 2019 fra Statens Institut for Folkesundhed.

”Snus irriterer mundslimhinden og kan få tandkødet til at trække sig tilbage. Og tandkød, der først har trukket sig tilbage, så tænderne er blevet længere, kommer ikke tilbage, selvom man stopper med at bruge snus. Nikotinen i snus gør det også nemt at blive afhængig og kan måske få flere unge til at ryge,” fortæller Susanne Kleist, der er formand for Tandlægeforeningen.

Snus kan skade tænder og mund
Snus indeholder nikotin og kræftfremkaldende stoffer ligesom cigaretter. Snus irriterer mundslimhinden, der som beskyttelse danner en slags hård hud i form af hvidlige, rynkede plamager, der hvor snusen lægges. Disse slimhindeforandringer forsvinder, når man holder op med at bruge snus. Snus kan få tandkødet til at trække sig tilbage, så mere af tænderne synlige, og det kan misfarve tænderne samt farve spyttet brunt.

I 2017 gennemførte Tandlægeforeningen en rundspørge blandt 527 tandlæger, som viste, at fire ud af ti tandlæger har patienter med skader i mundhulen, der er relateret til brugen af snus. Slimhindeforandringer og tandkød, der trækker sig tilbage, er de mest udbredte skader. Dertil kommer, at en tredjedel af tandlægerne også ser patienter med misfarvninger på tænderne, viste rundspørgen.

For nærmere information, kontakt:
Charlotte Bender, kommunikationschef, tlf. 24 59 04 69, cbe@tdl.dk
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, tlf. 26 82 18 24, chh@tdl.dk

 

© Tandlægeforeningen. Du må gerne citere fra denne artikel, men du skal angive Tandlægeforeningen som kilde.