Med et skolarstipendium fra Tandlægeforeningen skal tandlægestuderende Denise Møller-Hansen det næste år prøve kræfter med livet som forsker på Københavns Universitet. Her skal hun forske i, hvordan man i fremtiden kan undgå nerveskader, der i sjældne tilfælde kan opstå under tandbehandling.
”Det betyder utrolig meget for mig at modtage skolarstipendiet - det er en kæmpe tillidserklæring. Jeg glæder mig meget til at dygtiggøre mig og er utrolig spændt på, hvad jeg kommer frem til,” fortæller Denise Møller-Hansen, som påbegyndte forskningsprojektet den 1. september i år.
Nerveskader rammer livskvaliteten
I sjældne tilfælde kan en nerve i munden blive midlertidigt påvirket under en tandbehandling, og i meget sjældne tilfælde sker der en permanent skade af nerven. Men der mangler viden om, hvornår det sker, og hvordan det kan forebygges. Nerveskader kan blandt andet give smagsforstyrrelser og forstyrrelser i følesansen i tungen, og nogle mister smagssansen og oplever smerter ved berøring. Denise Møller-Hansen skal undersøge en række sager, hvor patienter, fx i forbindelse med at få fjernet en visdomstand, har fået en permanent nerveskade. Hun skal blandt andet undersøge, hvornår det typisk sker, og hvilke faktorer ved patienten eller tandlægen, der kan spille en rolle.
”Jeg håber, at mit projekt kan bidrage med ny viden og kan gøre tandlægerne mere bevidste om problemet, fx i hvilke tilfælde det er bedst at henvise patienten til en specialist. I sidste ende er der forhåbentlig færre patienter, der får permanente nerveskader,” forklarer Denise Møller-Hansen som tilføjer, at hun glæder sig til at samarbejde med – og lære af - sine to vejledere Simon Storgård Jensen og Lene Baad-Hansen, der forsker på henholdsvis Københavns og Aarhus Universitet.
Forskningsresultaterne offentliggøres i Tandlægebladet i 2022, og Denise Møller-Hansen håber også på at få en artikel publiceret i et internationalt tidsskrift.
Forskerspire med ambitioner
I 2017 blev Denise Møller-Hansen optaget på tandlægeuddannelsen på Københavns Universitet, men det var ikke hendes oprindelige plan. Medicin var hendes første prioritet, men da hun ikke blev optaget, valgte hun i stedet at læse til tandlæge med muligheden for at skifte til medicin undervejs. Da muligheden for at skifte studie opstod, havde hun imidlertid ombestemt sig.
”Jeg er simpelthen blevet forelsket i kombinationen af teori og praksis inden for tandlægefaget, og jeg er fascineret af det tekniske håndværk. Og så er der et rigtig godt sammenhold på uddannelsen, hvor man er god til at støtte hinanden. Jeg har på intet tidspunkt fortrudt, at jeg blev på tandlægeuddannelsen,” fastslår Denise Møller-Hansen.
Ved siden af tandlægestudiet underviser hun tandlægestuderende i anatomi, og i weekenden har hun akutvagter på en tandlægeklinik. Når hun er færdiguddannet tandlæge, drømmer hun om at tage special-uddannelsen i tand- mund, og kæbekirurgi, men hun afviser heller ikke at skrive en ph.d., hvis hun bliver grebet af at forske.
Tidligere gymnast og ivrig rytter
Denise Møller-Hansen er født og opvokset i Taastrup. Sport har altid fyldt meget i hendes liv, og hun fortæller, at hun drives af at blive klogere og af at konkurrere. Som barn var hun gymnast i TIK – først på tumlingeholdet og senere som springgymnast, og hun var med til at vinde bronze til DM i holdgymnastik. Som teenager slog hun folderne på Hedehusgårdens Rideklub, men i løbet af gymnasiet besluttede hun sig for at koncentrere sig fuldt ud om at klare sig godt fagligt, og hun blev student fra Høje Taastrup Gymnasium i 2016. I dag bor hun på Frederiksberg med sin kæreste, som også er tandlæge. I sin sparsomme fritid bruger hun løb og gåture til at få et frirum og koble af.
Denise Møller-Hansen modtog skolarstipendiet af formanden for Tandlægeforeningen Susanne Kleist i Bella Center Copenhagen den 2. september til Tandfaglige Dage. Det er en stor konference- og fagmesse for danske tandlæger, hvor førende eksperter fra ind- og udland opdaterer tandlægerne på den nyeste forskning. I år deltog mere end 1300 tandlæger og øvrigt klinikpersonale.
For yderligere information, kontakt venligst:
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent, Tandlægeforeningen, tlf.: 26 82 18 24, chh@tdl.dk
Charlotte Bender, kommunikationschef, Tandlægeforeningen, tlf.: 24 59 04 69, cbe@tdl.dk