Huller i tænderne, knækkede tænder, tab af fyldninger, sår og infektioner i mundslimhinden. Strålebehandlingen giver de fleste hoved-hals-kræftpatienter problemer i tænder og mund, der kræver omfattende tandbehandling. Sundhedslovens § 166 giver mulighed for tilskud til tandbehandling, hvis patienten kan dokumentere ”betydelige tandproblemer på grund af strålebehandling af kræftsygdomme i hoved- eller halsområdet”. Men paragraffen kritiseres kraftigt fra flere sider, skriver Tandlægebladet.
”Det er helt hen i vejret, at man skal dokumentere tandproblemer, når vi ved, at strålebehandling medfører en række betydelige senfølger i tænder og mund, som man måske først ser 10-20 år senere. Det er en useriøs gummiparagraf! Behandlingen af ens ansøgning hviler på en uhensigtsmæssig subjektiv, individuel vurdering, der udøves forskelligt i de fem regioner,” siger Niels Jessen, der er formand for patientnetværket for hals- og mundhulekræft i Kræftens Bekæmpelse.
Også Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist forholder sig kritisk til paragraffen.
”Hvad er ”betydelige problemer”? Det åbner for fortolkning. Hertil kommer, at patienterne skal vente længe i uvished, før de får en afgørelse. Det er en stor belastning for kræftpatienterne, som har bekymringer og sorger nok i forvejen. De kæmper med en livstruende sygdom og skal samtidig kæmpe med senfølger i tænderne, som de ikke ved, om de har råd til at betale. Det er ikke med til at skabe sammenhæng og tryghed i patientens kræftbehandlingsforløb,” understreger Susanne Kleist.
Birgit fik afslag trods 16 huller i tænderne
Tandlægebladet har talt med flere cancerpatienter, som har fået afvist deres ansøgning om tilskud til tandbehandling eller har ventet mange måneder på en afgørelse fra regionen. Birgit E. Andersen fik i 2001 konstateret en knude i tungen og fik 39 strålebehandlinger. Efterfølgende har hun fået mange senfølger i tænder og mund. Alene det seneste år har hun fået behandlet 16 huller i tænderne, og i øjeblikket går hun til tandlæge i gennemsnit to gange om måneden. I 2018 søgte hun om tilskud til tandbehandling gennem § 166, men fik afslag.
”Jeg fik afslag blandt andet med besked om, at jeg havde tænder som en 18-årig. Det er jo helt vanvittigt, når jeg har fået konstateret 16 huller på ét år. Det var utroligt krænkende og grænseoverskridende. Hvorfor lyttede de ikke til min egen tandlæge, der er specialist og ser mig jævnligt?” fortæller Birgit E. Andersen, der ankede afgørelsen, men efter mere end et år stadig ikke har fået svar. Lige nu betaler hun selv for alle tandbehandlinger.
Tandpleje bør være en del af samlet kræftpakkeforløb
I Tandlægeforeningen stiller man sig undrende over for, at tandpleje ikke er en del af det samlede kræftpakkeforløb. Som systemet er nu, skal kræftpatienter selv betale for den undersøgelse og de røntgenfotos, der skal dokumentere patientens tandstatus før kræftbehandlingen. Patienterne skal også selv betale for de forebyggende tandbehandlinger - både mens kræftbehandlingen står på, og efter den er afsluttet. Det er først, når skaden er sket, at samfundet dækker noget af tandlægeregningen.
”Det er paradoksalt, når man ved, at netop forebyggende tandbehandling kan forhindre tandproblemer, og patienten dermed får færre udgifter og smerter. Og det er absurd, at man kan få gratis kræftbehandling, men risikerer at skulle betale for tandbehandlingen, selvom den er en direkte følge af kræftbehandlingen. Sundhed i kroppen omfatter også mundhule og tænder,” siger Susanne Kleist.
Læs mere i Tandlægebladet:
Useriøs gummiparagraf: Cancerpatienter med tandproblemer bliver svigtet
Hård kamp for tilskud: Jeg fik afslag på trods af 16 huller
Yderligere information:
Charlotte Holst, kommunikationskonsulent i Tandlægeforeningen, tlf.: 26 82 18 24
Charlotte Bender, kommunikationschef i Tandlægeforeningen, tlf.: 24 59 04 69