Forslag: Tandlægen skal på sundhedskortet

Tandlægen skal på sundhedskortet for at forbedre overgangen til voksentandplejen og generelt gøre det nemmere at vælge tandlæge.

Problem: 
Visse patientgruppers tilknytning til voksentandplejen er udfordret. Det kan fx være i forbindelse med adresseflytning, ved overgang fra børne- og ungdomstandplejen til voksentandplejen eller hvis man ikke i forvejen har en tilknytning til privat tandlægepraksis, hvor voksentandplejen er forankret. 

Baggrund: 
Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne indgik med Finansloven for 2022 en politisk aftale på tandområdet om indførelse af vederlagsfri tandpleje for 18-21-årige samt indførelse af en digital tandlægevælger. Ordningen indfases gradvist med én årgang om året frem til, at den er fuldt implementeret i 2025. Det betyder, at 18-årige bliver omfattet i 2022, 18-19-årige i 2023, 18-20-årige i 2024 og de 18-21-årige i 2025.

Med udvidelsen af børne- og ungdomstandplejen er der risiko for, at der fortsat vil være udfordringer med overgangen til voksentandplejen. Tilknytningen til en tandlæge opleves ofte som en personlig relation. Mange unge forventes således at stoppe med at gå regelmæssigt til tandlæge, når de selv skal til at betale, og det kan gå ud over deres tandsundhed på længere sigt.

Børn og unge fra 16-21 år tilbydes tandpleje på kommunale klinikker og hos privatpraktiserende tandlæger, der har indgået en aftale med kommunen. Dette følger af den såkaldte fritvalgsordning.

Anbefaling:

Tænketanken mener, at tandplejen i Danmark i højere grad skal indtænkes i det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, som tandplejen naturligt er en del af. Ønsket om en digital tandlægevælger har et vigtigt sigte, men tænketanken finder, at det vil være mere hensigtsmæssigt og brugervenligt, at forslagets intention udmøntes ved at udvikle og gøre brug af de platforme, der i forvejen eksisterer. Tænketanken foreslår konkret, at: 

  1. tandlægen indføres på det digitale sundhedskort (sundhedskort-appen) samt det fysiske sundhedskort ved udvidelse af sundhedslovens bestemmelser herom, da sundhedskortet i forvejen angiver, hvilken praktiserende læge patienten er tilknyttet.

  2. tandlægevalg kan udføres via sundhed.dk hvor man i forvejen kan finde en oversigt over tandlæger, og at funktionen integreres på borger.dk i forbindelse med adresseflytning, ligesom det er tilfældet for valg af praktiserende læge.

  3. muligheden for den allerede eksisterende fritvalgsordning synliggøres, bl.a. ved at kommunerne automatisk udsender brev via e-Boks, hvor muligheden beskrives. Det er i den forbindelse vigtigt, at det frie valg af tandlæge bevares, og derfor skal det fortsat være gratis at skifte tandlæge.

  4. der ikke kan indføres karensperiode i forhold til den kommunale børne- og ungdomstandpleje, hvis de unge på 16+ vælger at benytte sig af deres frie tandlægevalg og vælger privat praksis til, eller når forældre til børn under 16 år vælger behandling af deres børn hos deres egen privatpraktiserende tandlæge som følge af fx lange ventetider eller lukkedage i den kommunale børne- og ungdomstandpleje.

Provenumæssige konsekvenser: 
Forslaget om at indføre tandlægen på det digitale sundhedskort vurderes at være provenuneutralt, da det ikke umiddelbart vil medføre et supplerende finansieringsbehov. Det skyldes, at regeringen og aftalepartierne allerede har afsat midler til en digital tandlægevælger, og at der ikke vil ske tilføjelse til det fysiske sundhedskort, før dette alligevel udskiftes som følge af flytning, lægeskift, bortkomst eller lign.

Læs hele rapporten

Fem pejlemærker og 35 anbefalinger til fremtidens voksentandpleje fra Tænketank for Voksentandpleje – Tandtænketanken.

Læs rapporten her.